Translate

sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Mustikkapullat

Nyt on taas mustikka-aika! En ole mikään mestarimarjastaja, mutta seuran kanssa olen nyt kolmena syksynä käynyt mustikassa ja saaliit olivat tähän mennessä aika onnettomia. Tänä vuonna on kuitenkin hyvä mustikkavuosi ja marjanpoimijan hankinta helpotti touhua niin paljon että sain 4 litraa poimittua. Loput sitten hankitaankin kaupan pakastealtaasta kun  nämä loppuvat. Osan mustikoista käytin mustikkapulliin, jotka ovat yksi versio pullapohjaisesta mustikkapiiraasta. Hyviä ovat ja niitä on helppo pakastaa normaalien pullien tapaan.

Pullataikina:

2 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1/2 rkl kardemummaa
1 muna
7 1/2 dl vehnäjauhoja 
75 g pehmeää voita

Päälle:
munaa voiteluun
perunajauhoja
mustikoita
sokeria
raesokeria
lasi tai muki pohjan painamista varten



Munat ja rasva on hyvä ottaa ajoissa huoneen lämpöön. Kylmät ainekset hidastavat hiivan toimintaa. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten käsin vispilällä tai monitoimikoneen vispilällä, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten käsin tai monitoimikoneen taikinakoukulla. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina kohoamaan peitettynä lämpimään, vedottomaan paikkaan. Yksi lempipaikoistani taikinalle on mikroaaltouuni (sitä ei laiteta päälle). Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, vaivaa taikinasta ilmakuplat pois leivinpöydällä. Leivo taikinasta pikkupullia (n. 11-12 kpl) ja nosta ne pelleille kohoamaan leivinliinojen alle. Oma taikinani oli melko pehmeää, joten se tarttuu enemmän leivottaessa pöytään ja käsiin. Pehmeästä taikinasta tulee kuitenkin mehevät pullat, lisää jauhoja mielesi mukaan leipomisvaiheessa pöydälle tai taikinaan tekovaiheessa jos se on mielestäsi liian löysää. Kun pullat ovat kohonneet kaksinkertaiseksi, on aika muotoilla ne mustikkapulliksi.

Pellin pullat on hyvä tehdä valmiiksi vasta juuri ennen uuniin laittamista, ettei pohja kohoa uudestaan ja työnnä mustikoita ulos. Paina jauhotetun lasin tai mukin pohjalla pullien keskelle syvennykset ja pistele syvennykset haarukalla. Näinpohjat eivät nouse uunissa liikaa ja työnnä täytettä pois. Voitele pullien reunat munalla. Ripottele hieman perunajauhoja syvennyksiin ja levitä se sormilla. Perunajauho imee mustikoiden kosteutta. Laita syvennyksiin mustikoita (pakastemustikat jäisinä)  ja ripottele niiden päälle sokeria. Ripottele reunoille raesokeria. Paista 225 C uunissa keskitasolla noin 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti