Translate

keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Porkkanasämpylät

Ensimmäiset lumet tulivat ja menivät, ja kostea kylmä kiusaa luihin asti. Lämmittävät keitot ovat olleet näinä aikoina ihania, ja niiden kanssa on ehdotonta tuore leipä. Vaihtelun vuoksi tein ihania porkkanasämpylöitä ja etsin uuden ohjeen. Mieluiselta vaikutti Lettupannun porkkanasämpyläohje, jota muunsin lisäämällä kuritsansiemeniä taikinaankin ja vaihtamalla sokerin hunajaan. Myös siirappivoisi käydä vaihtelun vuoksi mainiosti sokerin korvikkeena. Kurpitsansiemenien sijasta voisi varmasti käyttää myös vaikka auringonkukansiemeniä. Leipomistapa minulla myös on hieman eri; lisään mieluummin raasteet, siemenet ja rasvan jauhojen puolivälissä enkä kaikkien jauhojen jälkeen. Silloin saan ainekset sekoittumaan helpommin, mutta yleinen tyyli on rasvan lisääminen lopussa.

Kurpitsansiemen-porkkanasämpylät

5 dl vettä tai maitoa
1 tl suolaa
2 rkl siirappia tai hunajaa
1 pss kuivahiivaa
3 dl grahamjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
6-8 dl vehnäjauhoja
4 dl karkea porkkanaraastetta
75 g voita tai margariinia
1/2 dl kurpitsansiemeniä taikinaan ja/tai sämpylöiden päälle

  • Sekoita +42 C-asteiseen veteen suola ja siirappi. Lisää nesteeseen desi vehnäjauhoja, joihin kuivahiiva on sekoitettu.
  • Lisää grahamjauhot ja sitten kaurahiutaleet.
  • Lisää puolet vehnäjauhoista ja sen jälkeen porkkanaraaste, puoli desiä kurpitsansiemeniä ja pehmeä rasva.
  • Lisää loput jauhot hyvin vaivaten. Vaivaa kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista.
  • Anna kohota liinalla peitettynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa n.30 minuuttia.
  • Ota taikina työpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo haluamasi mallisiksi sämpylöiksi.
  • Kohota sämpylöitä pellillä liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.
  • Lämmitä uuni 225 C-asteeseen. 
  • Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle kurpitsan siemeniä.
  • Paista uunin keskitasossa n. 12 minuuttia. Sämpylät ovat kypsiä sisältä kun sämpylän pohja on saanut väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti